Az egykori New York szálló, avagy a kolozsvári Continental szálloda

Útjaink ismét Kolozsvár utcáira vezettek minket. Egy csodálatos épülethez, amely az Egyetem utca és a Jókai utca sarkán található meg és amely több mint 120 éves múltra tekint vissza. Ezzel a rövidke írással pedig szeretnénk titeket visszavinni egy kicsit a múltba, hogy megismerhessük ennek a különleges szállónak a történetét, amelyet már lehet, hogy sokszor láttunk kolozsvári sétánk során, de vajon mennyire figyeltünk fel azokra az apró, de gyönyörű részletekre, amelyek az épületet díszítik és amelyek igazán különlegessé teszik.

A 19. században az épület helyén még egy egyemeletes Nemzeti Szálló volt, amely klasszicista stílusban épült, azonban ezt 1894-ben lerombolták. Ezt követően épült meg a New York szálló, Pákei Lajos tervei alapján. Az új épület historizáló, neobarokk stílusban épült, melyet hangsúlyos torony és gyönyörű homlokzatok tesznek különlegessé. Akkoriban a saját áramfejlesztővel működtetett villanyvilágítása, illetve központi fűtése miatt Kolozsvár egyedülálló szállodájává vált.

kolozsvar_-logo.jpg

Megnyitáskor 65 szobával rendelkezett, a földszinten pedig több mint fél évszázadig egy irodalmi kávéház működött. A kolozsvári irodalmi életnek helyet adó szálloda sok híres költőt, írót szállásolt el az évek során. Itt szállt meg például Jókai Mór, illetve törzsvendégei között szerepelt Áprily Lajos, Dsida Jenő, de itt szállt meg gróf Apponyi Albert, Molnár Ferenc, illetve Ady Endre is szívesen látogatta a szálloda kávéházát, ha Kolozsváron járt.

A második világháború után kollégiumként használták az épületet, majd 1960-tól újra szállodaként kezdett működni, ekkor már a jelenleg is használatos nevén, Hotel Continental néven.

Az épület 2005-ben eladásra került, ezzel együtt pedig a szálloda és az étterem is bezárt.

Amikor elsétálunk egy épület mellett, nem is gondolnánk, hogy az mennyi múltat rejteget magában, hogy miként funkcionálhatott sok-sok évvel ezelőtt, vagy hogy milyen személyek jártak ott. Reméljük, hogy ezzel a kis történettel újra sikerült közelebb hoznunk benneteket egy különleges, sokszínű és hosszú múltra visszatekintő épülethez és ha elsétáltok a Continental szálloda mellett talán már más szemmel fogtok ránézni, még nagyobb csodálattal és örömmel.