Szemünk előtt, de mégis rejtett

Egy utazás során legtöbbször csak az ismert turisztikai lathányosságok szerepelnek a bakancslistánkon. Általában meglátogatjuk a legnépszerűbb helyeket és elsétálunk a mesébe illő utcák és épületek mellett. Vajon ezek a látnivalók elegendőek ahhoz, hogy megismerjük a várost?

Sokszor arra gondolunk, hogy a felfedezésünk véget ér azzal, hogy körbejárjuk a város legnépszerűbb látványosságait, de mi van akkor, hogy ha a város ennél is több mindent rejteget? Olyan örökségeket amelyeket kevesen ismernek és arra várnak, hogy felfedezd őket.

Néha olyan helyeken bújkálnak szebbnél szebb dolgok, ahol nem is gondolnánk.

Kolozsvár egyik kevésbé ismert helye

Nem először járunk a forgalmas de mesébe illő városban. Tudjuk, hogy milyen sok gyönyörű épülettel és látnivalóval büszkélkedik Kolozsvár, de mi van az elfelejtett vagy akár kevésbé ismert örökségekkel?

Egy kolozsvári sétánk során, miután körbejártuk a központot betértünk Kolozsvár egyik legszebb utcájába, a Iuliu Maniu nevezetű utcába. Sok gyönyörű épület mellett sétáltunk el, de a 38-as számnál megálltunk, már maga az épület stílusa is elragadta a tetszésünket.

kolozsvar_iuliu_maniu.jpg

Mivel a kapu nyitva volt beléptünk, hogy megnézzük mit rejthetnek egy ilyen épület falai. Belépve egy látszólag kevésbé érdekes folyosóra érkeztünk, de amikor felnéztünk a mennyezeten valami váratlan dolgot fedeztünk fel. Egy rejtett örökséget. Két egymáshoz hasonló mennyezetet figyelhettünk meg.
2_mennyezet.jpg1_mennyezet_1.jpgA felfedezésünk itt még nem ért véget, a lépcsőházba érve egy újabb építészeti ékszert tekintettünk meg a mennyezeten.

Miközben a festményt csodáltuk találkoztunk egy ott lakóval, aki nagyon örült annak, hogy érdeklődünk a régmúlt idők szépségei iránt. Az illető sajnos nem tudott részletekkel szolgálni a festménnyel kapcsolatban, viszont elárulta azt, hogy már több mint 50 éve abban a lakásban él és ezek a kincsek már akkor is az épület belsejét díszítették.

3_mennyezet.jpg

Gondoltad volna, hogy egy látszólag egyszerű épület mennyi múltat és szépségét rejt magában? Mi biztosak vagyunk abban, hogy Kolozsvár ennél is több elfelejtett vagy akár kevésbé ismert örökséget tartogat számunkra.

Ezzel a történettel bátorítani szeretnénk titeket arra, hogy nyitott szemmel és kíváncsian fedezzétek fel a saját városotokat, mivel rengetek kincset rejteget számotokra.