Utazás a történelemben - árkosi Szentkereszty kastély

Ahogy már a közelmúltban tettük, úgy a jelenlegi blogunkban is ellátogatunk Sepsiszentgyörgy környékére. Pontosabban a kisvárostól nagyjából 4 kilométerre fekvő faluba, Sepsiárkosra, ahol megtalálható a Szentkereszty-kastély, amely felbecsülhetetlen történelmi értékekkel bír.

Az eredeti épületről legelőször 1773-ban kerültek említések, amikor még a Benkő család tulajdonában volt a kúria. Azóta, az évek során több család kezén is végigment a birtok amíg végül 1847-ben eljutott a Szentkereszty családhoz, pontosabban Szentkereszty Zsigmond báróhoz. A báró résztvett az 1848-49es szabadságharcban, majd ezt követően 1851 és 1853 között Nagyszebenben raboskodott. Ez idő alatt, felesége, Haller Anna vette át az árkosi uvdartartást. A rabság letöltése után a báró visszatért a birtokra, majd a korábbi hétszobás lakást kibővítette, így alakult ki egy földszintes tíz lakosztályos kastély, amely akkorra már közel 600 négyzetméteres területen feküdt.

img-20211216-wa0022.jpg

1870-ben a báró fia, Szentkereszty Béla vette át a birtok felügyeletét, aki katonai leszerelése után költözött Árkosra. 1878-ban kötött házassága Florescu Máriával nagymértékű vagyonhoz jutatta, amiből a házaspár számos átalakítást végzett a kastélyon, többek között emeletet is építettek a korábbi épületre. Ezt követte a lépcsőház, az ebédlő, a nagy szalon és a nagy terem mennyezete, majd elkészültek a különféle lakatos és asztalosmunkák.

1896-ban elkészültek a kastély belső munkálatai, a berendezés és az ebédlő terasza. A kastély végül 1897-ben teljesen kész lett, és elnyerte mai formáját, amely számos neobarokk és neoreneszánsz elemeket ötvöz. A kezdetben udvarháznak számító épület, a hosszú évek során tartó folyamatos átalakításoknak köszönhetően igazi rezidenciává vált. A kastély a falu alsó felében helyezkedik el, a főútról jegenyesor által övezett út vezet fel hozzá.

Az épületet egy angolpark veszi körül, amelyben korabeli építmények is vannak, továbbá a kilenc hektáros park legfőbb eleme egy tekintélyes méretű, kanyargó alaprajzú tó, amelynek közepén egy hídról megközelíthető sziget bújik meg. Ugyancsak a kastélytól nyugatra megtalálható a Szentkereszty család temetkezési helyét nyújtó kápolna is.

img-20211216-wa0021.jpg

A kastélyt végül 1945-ben államosították, illetve az 1980-as években az épület belső tereit nagy mértékben átalakították. 1982-től a Román Kommunista Párt tulajdonába került, és elnöki lakosztályként rendezték be. A rezidencia jelenleg magántulajdonban, a Szentkereszty család örökösei birtokában van.

A kastély napjainkban olyan eseményeknek is helyet adott, mint például a SIC ifjusági fesztivál és a közelmúltban megrendezett Széchenyi-bál.

Reméljük, hogy a te érdeklődésedet is felkeltette az árkosi kastély története és ha Sepsiszentgyörgy környékén jársz, akkor mindenképp látogasd meg ezt a lenyűgöző építészeti remekművet.