Nagyvárad egyik legszebb palotája

Az utazásaink során többször visszalátogatunk bizonyos városokba. De vajon miért? Egyeseknek csak néhány órájuk van arra, hogy körbejárják a város központját és meglátogassák a város legnépszerűbb látványosságait, ezért már a hazafelé vezető úton arra gondolnak, hogy mikor is térjenek vissza. Megtörténhet az is, hogy egy utazás során kihagynak egy fontos látnivalót vagy talán épp akkor nem elérhető számukra. De talán a legtöbben azért szeretnek visszalátogatni egy bizonyos városba, mert elvarázsolták őket az ott látott helyek.

De vajon vannak köztük olyanok is akik azért utaznak vissza ugyanarra a helyre, hogy felfedezzék a város kevésbé ismert épületeit? Vagy például egy gyönyörű épület belső terét?

Moskovits Miksa-palota

Az utolsó utazásunk során Nagyváradot látogattuk meg. Már ismertük a város leghíresebb látványosságait, illetve már lehetőségünk volt elsétálni és megfigyelni azokat a gyönyörű történelmi palotákat, amelyekkel Nagyvárad büszkélkedik, de a sok gyönyörű épület közül a Moskovits Miksa-palota mindig elragadtatta a tetszésünket.

varad_1.jpg

A palota a város legfontosabb kereskedelmi útvonala mentén, a Republicii (egykori Fő) utcában, helyezkedik el. Első tulajdonosa Moskovits Miksa mérnök volt, aki 1904-ben, 52000 koronáért vásárolta meg a telket. A palota Rimanóczy Kálmán tervei alapján épült, a müncheni szecesszió stílusjegyeivel. Rimanóczy szabad kezet adott képzeletének és növényi motívumokból készült díszekkel gazdagította a kétszintes épületet. A palota homlokzatát több különleges díszítőelem és szimbólum ékesíti, a homlokzat gazdag ornamentikája a növényi és állatvilágból ered. Ha jobban megfigyeljük az épület homlokzatát olyan díszítőelemeket is láthatunk, mint például az élet fáját, Merkúr pálcáját és női motívumokat. Ezért is tekintik a város egyik legkiemelkedőbb szecessziós stílusban épült palotájának.

A palota belső udvara

Ahhoz, hogy megismerjük egy történelmi palota régmúltját nem elég ismerni annak a történetét vagy felfigyelni a külső részleteire. Ennél több minden szükséges. Például belépni az épület belső udvarára és megfigyelni, hogy milyen megmaradt örökségeket rejt. Belépve, egy teljesen más szemszögből tudjuk megcsodálni az épületet, sokszor a padlón mozaikszerű elemekre bukkanunk, máskor pedig az épület mennyezetén vagy falain találunk csodás részleteket. Elsétálni azokon a folyosókon amelyeken egykor Moskovits Miksa és Rimanóczy Kálmán járt, egy elképesztő érzés lehet számunkra, hisz átéljük a történelem egy kis részét.

urale8833.JPG

Gondoltad volna, hogy egy ilyen gyönyörű épület milyen sok megmaradt örökséget rejt magában? Mi biztosak vagyunk abban, hogy Nagyvárad ennél is több elfelejtett vagy akár kevésbé ismert örökséget tartogat számunkra.

Ezért ne felejtsetek el az Örökségek nyomában járni. :)