A ház, amelyet vadszőlő és rejtély vesz körbe

Mivel elvarázsoltak minket Temesvár gyönyörű épületei és a mesébe illő utcái arra gondoltunk, hogy újra meglátogatjuk a várost. Amikor utoljára itt jártuk, megismertük a város egyik legszínesebb örökségét és megtanultunk felfigyelni a kevésbé szembetűnő részletekre. Rájöttünk arra, hogy mennyire fontos ismerni a városod történetét, megfigyelni és értékelni a megmaradt örökségeket.

De mi van akkor, ha a látványosságokon és az ismertebb épületeken kívül a várost más kevésbé ismert és rejtélyes helyek is gazdagítják? Mint például egy különleges ház.

casa_cu_iedera1.jpg

E heti blog posztunkban szeretnénk felhívni a figyelmeteket a kevésbé ismert, de annál érdekesebb épületre. Egy ház, amely egy kis misztikummal, történelemmel, de legfőképpen vadszőlővel van körbe nőve és amely a város központjához közel helyezkedik el, mégsem tudnak róla elegen. Az épület „Casa cu iederă” néven ismert a város lakói körében, amely név egy borostyánnal benőtt házat takar, ennek ellenére a falait nem borostyán, hanem tapadó vadszőlő borítja. A kinézete nyáron a legcsodálatosabb, amikor a zöld vadszőlő levelek teljesen beborítják az épület falait, de ennek ellenére a hidegebb hónapokban is lenyűgöző látványt nyújt az oda látogatóknak.

casa_cu_iedera3.jpg

Vajon milyen történeteket rejtenek egy ilyen misztikus, elhagyatottnak tűnő ház falai? Most szeretnénk elmondani nektek.

A Corneliu Coposu körúton található ház 1929-ben épült, a Bega folyó mellett, Löffler Lipót építész projektje alapján. Az, hogy az épület mikor kinek a tulajdonában volt, elég nehéz megmondani, mivel az évek során sok mindenre használták és sokszor váltott tulajdonost is. Évekig a Kertészeti Társaság tulajdonában volt, amely a város parkjait és zöld övezeteit igazgatta. Ezt követően nincsenek pontos információk a ház tulajdonosával kapcsolatban, de úgy tudjuk, a kommunizmus idején a Biztonsági Szolgálat rejtekhelyként használta. Később a polgármesteri hivatal eladásra bocsátotta és egy cég vásárolta meg, aki a ház helyére irodákat szeretett volna építeni. Szerencsére erre nem kapták meg az engedélyt, így a különleges ház maradt a helyén.

Sok év után a házat újra eladásra bocsátották, ezzel egy házaspár, Emese és Ovidiu Bădina álmait váltva valóra. Megvásárolták a házat, amelyre már legalább 20 éve vágytak.

casa_cu_iedera2.jpg

Nagy tervekkel álltak neki a ház körüli munkálatoknak, szerették volna, ha az épület mindenki számára nyitva állna, hiszen sokakat érdekelt mi is lehet egy ilyen rejtélyesnek tűnő ház falain belül és milyen tevékenységekkel várja a látogatókat.

A ház belsejében szerettek volna helyszínül szolgálni különböző művészeti alkotások bemutatásának, mint például fotó és festmény kiállításoknak, amelyeket bárki meg tud tekinteni. Ezek mellett könyvbemutatók, vintage és beauty vásárok, élő és online beszélgetések is megrendezésre kerültek.

A ház kapui mindenki számára nyitva állnak és az érdeklődőknek lehetőségük van részt venni az ilyen és ehhez hasonló rendezvényeken.

Reméljük felkeltettük az érdeklődésedet ezzel a rövidke kis történettel, a képek pedig magukért beszélnek. Ha Temesváron jársz azért, ha pedig temesvári lakos vagy akkor még inkább ajánljuk, hogy látogass el ehhez a gyönyörű, különleges és hosszú múltra visszatekintő házhoz.